Recordkampioen Ajax heeft hoofdtrainer Alfred Schreuder en assistent-coach Matthias Kaltenbach donderdagavond op non-actief gesteld. Dat zei directeur Edwin van der Sar na het gelijkspel in eigen huis tegen FC Volendam (1-1) voor de camera’s van ESPN.


Het duurde donderdagavond lang voordat de Amsterdamse topclub met een reactie kwam. Op eigen veld kwam Ajax donderdag na een goal van oud-speler Damon Mirani op achterstand. Invaller Mohammed Kudus redde weliswaar een punt, maar de positie van de bekritiseerde hoofdtrainer was onhoudbaar geworden, stelde de 52-jarige Van der Sar.

Schreuder ontslagen

Ajax won voor de 7e keer op rij niet in de Eredivisie en stelde na de teleurstellende remise een persverklaring op. “Hierin staat dat wij Alfred Schreuder en assistent Matthias Kaltenbach op non-actief hebben gesteld”, sprak Van der Sar. “Zulke beslissingen maken, is nooit leuk. We willen hen bedanken voor het goede werk dat zij hier hebben verricht.”

Waarom Van der Sar en consorten tot dit besluit kwamen? “De resultaten van de voorbije weken zorgden voor minder draagvlak. We gaan zowel intern als extern kijken wie er de komende periode voor de spelersgroep zal staan.” Eerder werd bekend dat de club icoon en beloftentrainer Johnny Heitinga al naar voren wilde schuiven als assistent.

“Het contract dat tot en met 30 juni 2024 liep, wordt per direct ontbonden”, schreef Ajax op de website over het ontslag. “Het vele puntverlies en gebrek aan ontwikkeling van het team vormden de hoofdredenen tot dit besluit.”