PSV-coach Roger Schmidt was zaterdagavond na de match bij Sparta blij dat zijn ploeg 3 punten aan het ‘sneeuwduel’ in Rotterdam overhield. “Een heel belangrijke en speciale wedstrijd”, zei de coach van PSV na afloop bij ESPN.

“De omstandigheden maakten het moeilijk en ook het kunstgras, waar we niet aan gewend zijn. Het was een goede pot, waarbij Sparta en PSV allebei wilden voetballen en winnen. Zij scoorden knap, met een mooie goal. En als je dit veld ziet, kun je beter zelf als eerste scoren.”

Veld

PSV ging naar mate het duel verder ging beter met het veld om, vond Schmidt. “Aan het einde moesten we vechten voor de punten, omdat op zo’n veld alles kan gebeuren en de tegenstander veel lange ballen ging spelen. Na de 5e goal was het gelukkig beslist.”

Schmidt wisselde voor het met 3-5 door PSV gewonnen duel 3 spelers die in de basis werden verwacht: Eran Zahavi, Donyell Malen en Denzel Dumfries. “Het was goed om wat frisse energie in de ploeg te brengen en spelers weer de kans te geven om zich te laten zien. Dat is goed voor de spirit in de ploeg. Noni Madueke, Cody Gakpo, Timo Baumgart en Mauro deden het goed. Als we dit seizoen met elf spelers moeten spelen, bereiken we helemaal niks.”

Boos op ‘speciale’ Bas

Schmidt was na afloop helemaal klaar met scheids Bas Nijhuis, met wie hij het eerder deze competitie in Arnhem ook al aan de stok had. Ook tijdens Sparta-PSV waren de 2 weer aan het bekvechten en kreeg Schmidt geel. “We hoeven niet meer te praten, ik heb mijn mening over deze scheidsrechter gevormd. Ik weet na 2 wedstrijden wat hij doet.”

Schmidt vond dat Nijhuis de spelers niet in bescherming nam. “Met zo’n veld als dit moet je de spelers bescherming en een helder idee geven hoe we gaan spelen met elkaar. Beide partijen willen winnen, maar willen er ook voor zorgen dat ze geen blessures oplopen. Daar is de scheids voor.”

Gakpo’s blessure, Nijhuis’ schuld

De trainer ging nog even door. “Hij moet duidelijke grenzen en adviezen aangeven. De eerste 20 minuten fluit hij voor niks. Dan gaan spelers denken dat ze alles kunnen zonder geel. Cody Gakpo is mede daardoor geblesseerd geraakt.”

Schmidt ging alsmaar door. “Deze scheidsrechter en ik klikken niet. Ik hoef hem nooit van m’n leven meer te spreken. Het is niet makkelijk om scheidsrechter te zijn, maar mijn gevoel zegt dat hij dingen bewust doet. Hij wil iets speciaals doen, maar dat is niet de taak van de scheidsrechter.”