Femke Bol. Wat een geweldige atlete is dat! En pas 22 jaar oud, hè. En dan al de dubbel pakken op de EK atletiek, iets wat nog nooit is vertoond. Bol won eerder al de 400 meter, vrijdagavond kwam daar de 400 meter horden bij. Na afloop stond ze hijgend voor de camera van de NOS om alweer terug te blikken op haar 2e gouden plak.


“Ik ben zo blij en stiekem een klein beetje opgelucht”, zei Bol kort na afloop in het Olympiastadion. “Ik heb het gewoon gedaan.” Met de dubbel deed ze iets wat een atlete nog nooit had gedaan. Alleen de Amerikaan Harry Hillman (1904) won ooit de dubbel, maar dat was bij de mannen.

Machine

Bol was de absolute favoriet op de 400 meter horden en haar concurrenten zag alleen maar haar achterkant. De Oekraïense atleten Viktoriya Tkachuk en Anna Ryzhykova eindigden op gepaste afstand als 2e en 3e. “Ik voelde me vandaag weer heel goed. Dat is ook te zien aan deze tijd”, vertelde Bol. “Ik ben geen machine, maar misschien lijkt het er dit toernooi toch een beetje op.”

Wat Bol flikte is dus iets unieks en de Nederlandse weet zelf ook niet of het haar ooit nog gaat lukken. “Ik heb nooit geweten dat ik dit kon en weet ook niet of ik dit ooit nog ga doen.”

Zaterdagavond kan Bol haar 3e medaille winnen. Dan loopt ze met de Nederlandse ploeg de 4×400 meter estafette.