Nils van der Poel verbaasde vriend en vijand door zondag een wereldrecord te rijden op de 10 kilometer van de WK afstanden. De Zweed kroonde zich tot wereldkampioen met een ongekende tijd van 12.32,95. Prachtig natuurlijk, maar kan dat eigenlijk wel in Thialf?

De laatste keer dat in Heerenveen een wereldrecord werd verreden, was 14 jaar geleden. Sindsdien werden de snelste tijden ooit eigenlijk altijd geklokt op baan die ‘hoger’ ligt; Salt Lake City bijvoorbeeld.

Meewind

Het Algemeen Dagblad duikt daarom dieper in de kwestie. Zij schrijven dat het hele seizoen al vraagtekens worden geplaatst bij de Thialf-tijden. Hoe dat komt? Er staan luchtroosters langs de baan. Normaal zorgen die voor een soort ‘gordijn’ tussen de ijsvloer en het publiek. Maar sinds november zijn deze een kwartslag gedraaid en staan ze dus in de rijrichting van de schaatsers. Volgens Thialf zelf heeft dit geen enkele invloed, maar anderen vrezen dat er zo ‘meewind’ wordt gecreëerd.

‘Niet eerlijk’

De Russen lieten zich tijdens dit WK bijvoorbeeld al uit over de kwestie: “Er worden records gebroken en ik vind het niet eerlijk. Toen ik mijn veters strikte, voelde ik de wind in mijn rug en daarna voelde ik het overal. Vroeger was dat niet zo, maar misschien ligt dat aan mij”, zei Pavel Kulizhnikov tegen de NOS.

Lulverhaal of geen vergelijking?

Patrick Roest, die op de 5 én de 10 kilometer werd afgetroefd door Van der Poel, vindt het echter een lulverhaal. Toch heeft Van der Poel zelf gemengde gevoelens: “Ik ben de snelste man ooit op de 10 kilometer en zeker de snelste man op de 10 kilometer nu. Maar hoe kan ik mezelf vergelijken met de schaatsers uit het verleden?”