Italië is met de schrik vrijgekomen in de 8e finale tegen Oostenrijk. Na 90 minuten stond de EK-smaakmaker nog op 0-0 tegen de stugge Oostenrijkers. Supersubs Federico Chiesa en Matteo Pessina schoten de Italianen in de verlenging naar de kwartfinale: 2-1.

Er ging een golf van opluchting door Wembley, maar ook in menig huiskamer. Italië heeft in de groepswedstrijden laten zien hoe heerlijk ze kunnen voetballen en het zou zonde zijn geweest als we voortijdig afscheid zouden moeten nemen. De kwartfinale wordt in ieder geval om van te kwijlen. België of Portugal wordt de tegenstander.

Manuel Locatelli, de held van de wedstrijd tegen Zwitserland, was opvallend genoeg gepasseerd. Zijn vervanger Marco Verratti is een ander type speler en dat zag je in het spel van Italië. Verdedigend stond het op het middenveld als een huis. Aanvallend was het wat minder. Oostenrijk bleek ook een taaiere tegenstander dan verwacht.

Oostenrijkers met het mes tussen de tanden

Fysiek gooiden de Oostenrijkers alles in de strijd. Dat resulteerde al binnen 70 seconden in een gele kaart voor Marco Arnautovic. De Oostenrijkers waren in het begin zelfs beter, totdat Verratti op ging treden en overal tussen zat. Aanvallend reeg Italië de kansen aaneen maar in de laatste pass was het heel slordig.

Het mooiste moment van de 1e helft was een schot uit het niets van Ciro Immobile. De blonde spits van Lazio, 2 doelpunten op dit EK, dacht even van grote afstand te scoren. Zijn vallende schot spatte uiteen op het kruispunt tussen de paal en de lat.

Oostenrijk kwam goed uit de kleedkamer en was gevaarlijk met weer Arnautovic. De grillige aanvaller deed alles goed bij een slalom rond wat Italianen maar de afronding was hopeloos. Niet veel later kregen de Oostenrijkers zelfs een vrije trap op de rand van de 16-meter. David Alaba schoot maar net over.

Italië werd steeds nerveuzer. Het swingde niet als een beeldschone Italiaanse deze keer. Het liep allemaal wat stroever, vooral omdat het bevrijdende doelpunt uitbleef. Sterker nog, Oostenrijk kreeg de beste kansen. Marcel Sabitzer schoot maar net naast en Arnautovic kon Gianluigi Donnarumma niet verrassen in de korte hoek.

Arnautovic scoort!?

Dat deed de oud-speler van FC Twente even later wel. Alaba kopte de bal de 16 in, waar Arnautovic via de onderkant van de lat inkopte. Tot opluchting van alle Italianen stond Arnautovic buitenspel en dat zag de VAR goed.

Eindelijk kwamen Locatelli en Pessina in het veld en dat veranderde het spel van Italië. Locatelli ging dichter achter Immobile spelen en dat resulteerde even in een opleving, maar niet in een doelpunt. Aan de andere kant was er weer een hachelijk moment voor Italië toen Oostenrijk een strafschop claimde. De VAR constateerde echter buitenspel.

Het moment van Chiesa

Er zat niets anders op dan verlengen en invaller Chiesa was als eerste gevaarlijk. Hij schoot de bal in de korte hoek tegen de keeper op. Een minuut later kreeg hij weer de bal op dezelfde plek. Deze keer schoot hij onberispelijk binnen.

Daarmee leek alle last van de Italiaanse schouders afgevallen te zijn. Opeens liet Italië zien waarom ze de harten van zoveel voetballiefhebbers hebben veroverd. Golvend aanvalsspel legden ze op de mat tegen de uitgeputte Oostenrijkers. Insigne krulde eerst een vrije trap in de kruising, maar had de pech dat de Oostenrijkse goalie Daniel Bachmann een schitterende redding in huis had. Even later was het alsnog 2-0. Pessina reageerde razendsnel toen hij de bal in de kluts ontving en Italië zuchtte van verlichting.

Die zucht werd vervangen door angst toen Sasa Kalajdzic opeens uit een corner binnentikte. Een zestal zenuwslopende minuten volgde, maar Italië won en dat is voor het EK maar goed ook.